Bel 033 4602302 of mail naar info@beslagrecht.nl

Word abonnee

Begrip

Verschoningsrecht is het recht van een persoon het recht om zich van de verplichting tot het afleggen van getuigenis te verschonen.

Uitgangspunt (art. 165 lid 1 Rv)

Het uitgangspunt in het kader van bewijs is dat een ieder, daartoe op wettige wijze opgeroepen, verplicht is getuigenis af te leggen (art. 165 lid 1 Rv).

Geheimhouders (art. 165 lid 2 Rv)

Art. 165 lid 2 Rv bepaalt dat de volgende personen (de 'geheimhouders' genoemd) een verschoningsrecht hebben:

  1. de echtgenoot en de vroegere echtgenoot dan wel de geregistreerde partner en de vroegere geregistreerde partner van een partij, de bloed- of aanverwanten van een partij of van de echtgenoot of van de geregistreerde partner van een partij, tot de tweede graad ingesloten, een en ander tenzij de partij in hoedanigheid optreedt;
  2. zij die tot geheimhouding verplicht zijn uit hoofde van hun ambt, beroep of betrekking omtrent hetgeen hun in die hoedanigheid is toevertrouwd (de profesionele geheimhouders).
Gevaar voor strafrechtelijke veroordeling (art. 165 lid 3 Rv)

Art. 165 lid 3 Rv bepaalt dat de getuige zich kan verschonen van het beantwoorden van een hem gestelde vraag, indien hij daardoor of zichzelf, of een van zijn bloed- of aanverwanten in de rechte lijn of in de zijlijn in de tweede of derde graad, of zijn echtgenoot of vroegere echtgenoot onderscheidenlijk zijn geregistreerde partner of vroegere geregistreerde partner aan het gevaar van een strafrechtelijke veroordeling ter zake van een misdrijf zou blootstellen.