Bel 033 4602302 of mail naar info@beslagrecht.nl

Word abonnee

Een beslag op het tegoed op een bankrekening van de echtgenote van de schuldenaar kan niet tot uitwinning leiden als het beslag niet mede ten laste van haar is gelegd.

Als de schuldenaar in algehele gemeenschap van goederen is getrouwd en de schuld in de gemeenschap is gevallen, kunnen volgens art. 1:95 lid 1 BW zowel privé-goederen van de schuldenaar als gemeenschapsgoederen worden uitgewonnen.

Behoort tot die goederen het tegoed op een op naam van de echtgenoot van de schuldenaar staande bankrekening, dan dient het derdenbeslag ten laste van die echtgenoot te worden gelegd, omdat die de geëxecuteerde of beslagene is.

Als beslagene kan de echtgenoot voor zijn/haar eigen belangen opkomen, bij voorbeeld wanneer beslag zou zijn gelegd op privé-goederen die buiten de gemeenschap vallen.

Verkeert de beslaglegger in onzekerheid op wiens naam de bankrekening staat, dan kan hij derdenbeslag leggen ten laste van beide echtgenoten evenals in het geval dat de bankrekening op naam van beide echtgenoten staat.

Bij beslag ten laste van beide echtgenoten moet ten aanzien van beiden aan de wettelijk voorgeschreven beslagformaliteiten worden voldaan.

Gerelateerde artikelen